Garmin kaartmateriaal aankopen op DVD, of op microSD?

Uit Support Waypoint
Ga naar: navigatie, zoeken

Wanneer je Garmin kaartmateriaal aanschaft, heb je meestal de keuze tussen twee opties:


Hieronder trachten we eventjes de voordelen (en nadelen) van beide opties op een rijtje te zetten.


Garmin kaartmateriaal op DVD

Het kaartmateriaal dat je aankoopt op DVD, wordt eerst geïnstalleerd op je computer en geregistreerd op de Garmin website.
Eigenlijk "koppel" je je DVD bij de registratie aan één welbepaald GPS-toestel. Je krijgt dan een ontgrendelcode, die ervoor zorgt dat je dat kaartmateriaal kan doorsturen naar dat ene welbepaalde GPS-toestel, of indien gewenst naar een blanco geheugenkaartje dat je vervolgens in dat welbepaalde GPS-toestel kan gebruiken.
Kaarten doorsturen naar een ander GPS-toestel zal niet lukken, en ook dat zelfgeladen geheugenkaartje gebruiken in een ander GPS-toestel zal niet lukken. Het kaartmateriaal is enkel en alleen bruikbaar op het GPS-toestel waarop de DVD geregistreerd werd.
Een voordeel is dat je steeds een back-up van je kaartmateriaal op DVD en op je computer hebt staan, voor in 't geval je per ongeluk het kaartmateriaal van je toestel zou wissen (of het zelf-aangemaakte geheugenkaartje uit je toestel zou verliezen).

Kan je dat kaartmateriaal met behulp van de DVD installeren op meerdere computers? Ja, normaal gezien wel. Er zijn enkele uitzonderingen zoals bijvoorbeeld de "oude" topo Duitsland die slechts op 1 computer kon geïnstalleerd worden. Maar een City Navigator NT Europe DVD, of een Topo Be(ne)lux DVD, kan perfect op meerdere computers geïnstalleerd worden.
Bij elke installatie op een tweede, derde, vierde ... computer hergebruik je dezelfde ontgrendelcode die je bij de allereerste installatie (en registratie) bekomen hebt.

Eén DVD + één GPS-toestel = één ontgrendelcode, bruikbaar op meerdere computers.

Enkele voor- en nadelen van DVD-kaartmateriaal op een rijtje:

+ je beschikt altijd over een backup van je kaartmateriaal (op computer en/of op DVD)
+ je kaarten zijn steeds beschikbaar op je computer via Mapsource, BaseCamp, Training Center...
+ CN NT Europe kaartmateriaal dat op DVD werd aangeschaft, kan upgedate worden via een Onetime of een Lifetime update
- het kaartmateriaal is pas bruikbaar na registratie op de Garmin website
- je kan het kaartmateriaal slechts aan één toestel koppelen, en alleen op dàt toestel gebruiken
Garmin kaartmateriaal op een voorgeprogrammeerd (micro)SD-kaartje

Het Garmin kaartmateriaal dat je aankoopt op een voorgeprogrammeerd geheugenkaartje is "plug & play": je stopt het kaartje in eender welk GPS-toestel, en je kan meteen aan de slag.
MAAR, en dit is belangrijk : dat voorgeprogrammeerde kaartmateriaal zal enkel en alleen werken via dat originele geheugenkaartje. Een copie maken van dat originele kaartje, bijvoorbeeld als back-up, werkt niet. Het kaartenbestand is "gekoppeld" aan het originele micro-SD kaartje, en zal niet werken op een ander kaartje.
TIP: Wat je wel kan doen als vorm van back-up, is dit: kopieer de bestandjes van het originele geheugenkaartje naar je computer, en bewaar deze in een aparte folder (of beter nog, op een USB-stick of een DVD'tje). Zo heb je een backup indien je per ongeluk het originele kaartje zou gewist hebben: dan kan je de bestandjes vanaf je computer terugplaatsen - op het ORIGINELE geheugenkaartje, welteverstaan. Zie hieronder voor een gedetailleerde uitleg.
Als je ooit het originele geheugenkaartje verliest, of het gaat stuk, dan zal je een nieuwe voorgeprogrammeerde Garmin geheugenkaart moeten aanschaffen.
Wat het gebruik van de kaarten op de computer betreft: het kaartmateriaal dat je op een geheugenkaartje aanschaft, kan je niet installeren op je computer.
Gelukkig heeft Garmin hiervoor een oplossing bedacht, namelijk het programma BASECAMP, gratis te downloaden via de Garmin website. Stop het geheugenkaartje in je GPS-toestel (of in een kaartlezer), sluit je GPS-toestel aan op je computer, en start Basecamp op: dit software pakket zal het voorgeladen kaartmateriaal herkennen en visualiseren op het scherm van je computer, zodat je je trajecten kan voorbereiden op computer. Koppel je je GPS-toestel (of de kaartlezer) los, dan "verdwijnt" het kaartmateriaal uit Basecamp. Je moet dus elke keer je toestel aansluiten op de computer om dingen te kunnen voorbereiden indien je kaartmateriaal op een voorgeprogrammeerd kaartje staat.

Enkele voor- en nadelen van SD-kaartmateriaal op een rijtje:

+ plug & play: geen ingewikkelde registratie, stop het kaartje in je Garmin GPS-toestel, en je kan op pad
+ het kaartmateriaal is bruikbaar op eender welk Garmin GPS-toestel
- je kaartmateriaal is alleen bruikbaar in Basecamp wanneer je je GPS-toestel aan de computer aansluit
- je kan het kaartmateriaal niet updaten, wil je een nieuwere kaartversie moet je een nieuw geheugenkaartje aankopen
- originele kaartje stuk of kwijt? Dan moet je een nieuw kaartje aankopen...


Opgelet: geheugenkaartjes met "belgisch" kaartmateriaal, zoals bijvoorbeeld de Topo Be(ne)lux, werken niet met Basecamp!
Gelukkig is er een slimme gebruiker die een oplossing heeft gevonden...

Hoe maak ik een back-up van mijn voorgeprogrammeerde SD-kaart?
Deze uitleg is van toepassing op bijvoorbeeld CN NT Europe kaartmateriaal op een voorgeprogrammeerd kaartje, of een Topo Be(ne)lux, of ...

1. Stop het kaartje in je GPS-toestel of in een kaartlezer, en sluit dit aan op je computer.
2. Via Windows Verkenner (PC-gebruikers) of Finder (MAC-gebruikers) selecteer je het geheugenkaartje, dat als een verwisselbare schijf wordt herkend.
3. Op het kaartje vind je een folder "Garmin", waarin een aantal bestandjes aanwezig zijn met de naam GMAPSUPP.IMG, GMAPSUPP.UNL, en mogelijks nog een .GMA-bestand.
4. Hernoem de GMAPSUPP-bestandjes naar bijvoorbeeld GMAPEURO, of GMAPTOPO... Zorg ervoor dat je de extensies niet wijzigt. Door deze naamswijziging vermijd je dat het kaartmateriaal wordt overschreven wanneer je vanuit Mapsource of MapInstall extra kaartmateriaal zou doorsturen naar het geheugenkaartje.
5. Maak op je computer een folder aan, bijvoorbeeld "backup-SD"
6. Kopieer de bestandjes van je geheugenkaartje naar deze folder op je computer
7. Wil je je ook nog "beveiligen" tegen een computercrash, dan bewaar je deze folder op een USB-stick of op een DVD'tje

Ziezo, als je nu ooit per ongeluk het kaartmateriaal op het geheugenkaartje gewist hebt, kan je de bestandjes terug op het geheugenkaartje plaatsen. Maar let op: dit zal enkel werken met het originele geheugenkaartje.
__NONUMBEREDHEADINGS__

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Menu
Hulpmiddelen