Flitspalen in het buitenland

Ga naar: navigatie, zoeken

Op je GPS-toestel kan je heel wat nuttige punten - of POI's - toevoegen.
De meest gekende nuttige punten zijn de zogeheten flitspalen.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met die flitspalen:

De beste raad die we je kunnen geven, is deze: vooraleer je naar het buitenland vertrekt, controleer je in hoeverre het gebruik van flitspaallocaties in dat land toegelaten is.

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is het bijvoorbeeld al langer verboden om flitspaallocaties op je GPS-toestel te hebben.

En sinds 4 januari 2012 is ook in Frankrijk de wetgeving gewijzigd: vanaf nu is het verboden om een toestel te gebruiken dat je de exacte locatie van een flitspaal weergeeft.

Wat wél toegelaten is en blijft, zijn toestellen die je waarschuwen wanneer je een gevaarlijke zone nadert. Op die manier dragen dergelijke toestellen bij tot de verkeersveiligheid: als chauffeur word je eraan herinnerd dat je in zo'n gevaarlijke zone extra aandachtig moet zijn.

Maar wat heeft dit nu met flitspalen in Frankrijk te maken? Wel, in Frankrijk staan alle flitspalen in gevaarlijke zones ... Als je GPS-toestel je dus verwittigt dat je een gevaarlijke zone betreedt, houdt dit in dat er ook een kans bestaat dat je in die zone een flitspaal gaat tegenkomen.

Rekening houdend met deze nieuwe wetgeving in Frankrijk heeft Garmin voor (zo goed als) alle huidige automotive-toestellen een firmware update uitgebracht. Wanneer je deze firmware update op je toestel geïnstalleerd hebt, worden alle Franse Garmin-flitspaallocaties die op je GPS-toestel staan automatisch omgezet naar waarschuwingen voor gevaarlijke zones.
Dit houdt dus in dat je in Frankrijk géén exacte flitspaallocaties meer te zien krijgt, maar wel een zone - meestal ongeveer 4 kilometer lang - binnen dewelke je een flitspaal kan tegenkomen.
Deze firmware update is verkrijgbaar voor (zo goed als) alle huidige toestellen.

Maar let op : alleen de officiële Garmin Cyclops flitspaalbestanden worden geconverteerd naar gevaarlijke zones! Indien je zélf flitspaalbestandjes op je toestel zet, blijft je toestel die flitspaallocaties weergeven als flitspaal, deze locaties worden niet omgezet naar gevaarlijke zones. Zorg er dus voor dat in je eigen flitspaalbestandjes (of in het bestandje dat je bij je GPS-leverancier hebt laten opladen) géén Franse locaties zitten. Hieronder leggen we uit hoe je die flitspaalbestandjes kan verwijderen van je toestel.

Voor de wat oudere toestellen neemt u best even contact op met Garmin om zeker te zijn in hoeverre er nog zo'n firmware update ter beschikking is.
De meest recente firmware update voor een Zumo 500/550 dateert bijvoorbeeld van februari 2011: deze toestellen zijn uit het actuele Garmin gamma geschrapt, en worden ook niet meer bijgewerkt.
Indien u over een dergelijk toestel beschikt, dient u uw flitspalenbestand te verwijderen van uw toestel vooraleer naar Frankrijk te vertrekken. Flitspalenbestandjes kan je verwijderen via Windows Verkenner, je vindt ze terug in de POI-folder op je GPS-toestel (bestandjes met extensie "gpi"). U kan natuurlijk ook bij ons in de winkel langskomen, en dan doen wij het nodige.

Het bijwerken van de firmware van je GPS-toestel doe je met behulp van het programma Garmin WebUpdater, dat je gratis kan downloaden van de Garmin website. En hoe je te werk moet gaan om je flitspaallocaties - die in Frankrijk worden beschouwd als gevaarlijke zones - bij te werken hebben we beschreven op de volgende pagina.

Op de website van het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken, afdeling verkeersveiligheid, kan je alles nog eens rustig nalezen.